Bio

Waarom ben ik zoals ik ben? Waarom ben ik hier? Waarom is het leven zoals het is?

Hi, ik ben Toetsie, moeder van 3 prachtige kindjes, waarvan 2 op aarde en 1 tussen de sterren. Samen met mijn gezin woon ik in Zutphen.

Als kinderyoga-lerares, astroloog, danseres en vooral mens gids ik anderen graag op hun pad door het leven door middel van mijn danslessen en horoscoop readings. Door dat wat zichtbaar is te bevestigen, verklaren en te verdiepen, door het onzichtbare zichtbaar te maken.

Jarenlang dacht ik controle te hebben over het leven. Dat leerde ik ook van mijn omgeving. Zo liep ik “slapend”, met een vast oordeel over goed en fout verschillende spiralen door. Het belangrijkste was om “disaster” te voorkomen en vooral niet de schaduw te bekijken of het taboe op te zoeken.

In mijn roerige jeugd heb ik veelal kennis mogen maken met de schaduwrijke kant van het leven. Toen ik op mijn 12e in een nieuw pleeggezin kwam, werd dit anders. Zo werd ik van enig kind het onderdeel van een groot gezin en maakte ik voor het eerst kennis met astrologie en het occulte. Met familiesystemen en therapie. Met Antroposofie, verhalen, archetypes, godinnen en goden. Een wereld vol wijsheid en mogelijkheden ging voor me open en er kwam ruimte voor licht in en naast het donker.

Ik heb me in mijn pubertijd en 20er jaren altijd verdiept in het spirituele. Maar ergens bleef ik, vast uit zelfbehoud, ook aan de oppervlakte, als een toeschouwer aan de rand van een zwembad. Bang voor het diepe water. Zo behaalde ik mijn Havo diploma, studeerde ik Fysiotherapie en Orthomoleculaire therapie.

Ongeveer rond mijn 27e voelde ik dat het tijd was om antwoord te vinden op de eerder genoemde vragen… of het ieder geval te proberen… Het was tijd voor een grote spirituele en persoonlijke transformatie. Ik begon me te verdiepen in de hormonale cyclus van de vrouw en woonde mijn eerste vrouwencirkels, workshops en spirituele bijeenkomsten bij. Op mijn 29e werd ik moeder. Als ik nu terugkijk begon het leven waarin ik ‘bewuster’ keuzes ging maken toen pas echt. Overspanning, een miskraam na 20 weken, burn-out en een postnatale depressie volgden. Gelukkig ook herstel en bovenal groei en ontwikkeling.

Tijdens deze moeilijkere periodes van mijn leven heb ik ervaren dat het soms andersom is, dat het leven mij doet. Dat ik compassie mag hebben met mezelf en anderen, om hulp kan en mag vragen, mag genieten van de mooie en lichte momenten tussen het donker en alle kracht en tools in mij heb om de moeilijkere tijden te doorleven. Net als de cycli van de natuur is er altijd weer een lente na de winter. Ook al voelt deze soms eindeloos. Al het creatieve, het dansen, the art of astrology, het cyclische leven met de godinnen bleken een onuitputtelijke bron van inspiratie en rode draad om steeds weer op te kunnen pakken en vast te grijpen.

Soms doen we het leven, soms doet het leven ons. Net hoe we de energie ervaren en in welke fase we zitten.